Direktlänk till inlägg 16 januari 2011

Vad är en GBP (Gastric Bypass)

Av Annie - 16 januari 2011 22:06

Historik och bakrund:

 Över och fetma är idag ett stort samhällsproblem med många följdsjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Övervikt definieras genom att räkna ut kroppsmasseindex, BMI. Gastrisk bypass är en relativt ny behandlingsmetod. Tidigare använde man sig mer av vertikalt bandad gastroplastik, där man opererade in ett elastiskt band runt magsäcken men nu är gastrisk bypass vanligare som metod. Vid gastrisk bypass kopplas magsäcken bort, så maten inte passerar den. Istället kopplas tunntarmen direkt till en liten ficka strax efter matstrupen och tolvfingertarmen kopplas in längre ned på tunntarmen.

Gastrisk bypass anses vara den mest effektiva, och över tid den mest hållbara, metoden för viktreduktion. Fördelarna för patienten är ett bättre och hälsosammare liv samt att samhällskostnaderna minskar då dyrbar vård för fetmarelaterade sjukdomar elimineras i stor utsträckning.


Kriterier:

Ett riktvärde för en gastrisk bypass-operation är att man ska ha ett BMI på 40 eller högre men vid överviktsrelaterade sjukdomar kan man rekommendera operationen redan vid ett BMI på 35. Patienten ska ha försökt att gå ner i vikt genom konventionella metoder tidigare men misslyckats.


Förberedelse:

Patienten förbereds i god tid innan operationen genom att få besöka en dietist där denne får lära sig hur man ska äta efter operationen. Om patienten ska opereras med titthålsteknik måste denne endast dricka näringsdryck veckorna innan operationen. Detta för att fettet på levern ska minska så operationen går lättare. Vid öppet snitt finns oftast inte de restriktionerna.

Genomförandet:

 Själva operationen kan genomföras antingen som vanlig öppen kirurgi där man öppnar buken mellan bröstbenet och naveln eller genom titthålskirurgi. En liten ficka i övre delen av magsäcken sys av till en storlek av cirka 1-1½ deciliter. Därefter kapas tunntarmen av och sys fast vid den nya magsäcksfickan. Tolvfingertarmen sys sedan fast cirka 1-1½ meter ned efter tunntarmen. Operationen tar 1-3 timmar att genomföra.


Efter Operationen:

Det första dygnet efter operationen får patienten endast små mängder dryck som ska sippas eller drickas med sked. Successivt ges lite tjockare drycker som nyponsoppa och välling. Efter 2-3 dagar kan patienten åka hem då denne kan klara av att äta och tillgodogöra sig minst 1½ liter vätska per dygn. Kostråden skiljer sig mycket beroende på vilket sjukhus som opererar. En sjukskrivningsperidod på två till sex veckor är normal. Den första tiden kommer patienten att vara stel och öm i operationsärren.


Komplikationer: 

Ibland kan läckage uppstå från magsäck och ut i bukhålan varpå ett nytt ingrepp krävs. Som vanligt i samband med operationer så finns alltid en infektionsrisk.

Dödligheten efter operation ligger på 0,17 % räknat på en trettiodagarsperiod efter ingreppet.


Bieffekter:

De vanligaste bieffekterna uppstår då patienten ätit för fort eller tuggat maten dåligt. Då kan illamående och kräkningar uppstå. Även så kallad dumpning kan drabba patienten. Det är ofarligt men obehagligt och uppstår då maten kommit ner för fort i tunntarmen. Dumpning yttrar sig genom yrsel, kallsvettningar och ökad hjärtfrekvens. Diarréer kan uppstå då för fet mat har ätits. Efter en tids viktnedgång kan hudveck av överskottshud uppstå. Denna överskottshud kan avlägsnas kirurgiskt vilket normalt dikuteras med läkare efter cirka två år.

Andra bieffekter är mindre känning av leder, diabetes, social fobi, depression etc


Livet efter Operationen:

Efter operationen går det endast att äta 1½-2 deciliter mat per portion; vikten rasar därför fort. Det är inte onormalt att patienten minskar 15 kilo under första månaden. Det är viktigt att äta rätt och på jämna tider under dagen. Mellan de vanliga måltiderna ska mellanmål intas. Det är också viktigt att maten tuggas väl. Eftersom näringsupptaget till viss del minskas så måste den opererade också äta oftare än en ickeopererad, åtminstone till att börja med. Patienten behöver oftast ta kosttillskott, detta i samarbete med den lokala vårdcentralen.

I snitt tappar opererade personer 61,2 % av sin övervikt. (Mindre än 5 % som inte opererats utan har fått den konventionella behandlingen som finns vid vårdcentralerna, får en betydande viktminskning och bibehåller den långsiktigt.)




Hoppas att det är nått intressant !


// Anniiii <3

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annie - 9 januari 2011 19:39

Idag har det verkligen varit tufft kan jag säga er! Kände att jag ville äta en stor tallrik med tacos. Men jag avstod! Men det va riktigt jobbigt! Inte så himla kul heller när det inte är så många som tror på att detta ska funka. Är typ bara sambon...

Av Annie - 8 januari 2011 16:32

Tjillevippen.... idag vaknade jag vid halv 8 för att få i mig en påse soppa. Den tiden va inget för mig så jag gick och la mig igen. Vaknade 09.50 för att ta nästa mål mat (Smoothie) . Sen bestämde vi att vi skulle dra ner till kalmar och titta på ...

Av Annie - 7 januari 2011 10:01

Tjillevippen :)   Vad ska man göra idag? Åka på bio, fota lite, eller åka ut till Julia, eller dra till Hillerstorp? Jag vet inte ... Vill så gärna åka hem till Hillerstorp och hälsa på moster, farmor m.m Dag 3 på dieten är inne  nu. Vet in...

Av Annie - 6 januari 2011 22:33

Dag 2 av denna 3 veckors flyt innan operation.   Idag när jag vaknade kände jag inget speciellt. Dagen gick och vi åkte till sambons bror och "dansade ut julen". Sen mådde jag inte så bra så vi åkte hem efter vi hade ätit och lekt lite med deras ...

Presentation


Jag är en tjej på 22 år . Denna bloggen kommmer att handla om mitt liv och ett smalare jag.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Besöksstatistik

GBP-Operation

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards